Ild i Natten

Annonce til Ild i natten
Hvornår:
29.08.2014 kl. 20:00-
29.08.2014 kl. 22:30
Sted:
Hvolris Jernalderlandsby

”Ild i Natten” koncert i bakkerne på Hvolris

 

 

1000 år før mobiltelefonen…

Siden vikingetid og middelalder - og helt op i vores tid i det 20. århundrede - findes en ubrudt musiktradition i Norden. En unik og urnordisk musik der med stryke og skønhed stadig fascinerer med sin magiske tiltrækningskraft.

Et kald, en melodi, et ekko - et signal?

 

I vores bondekultur (tidligere var alle bønder!) var sang og musik en naturlig del af livet, af arbejdet og af fælleskabet. Ikke en dag uden en sang. For nogle var det simpelthen deres arbejdsreskab og musikken signalsystemet, når de med kohorn, langlurer af træ og birkebark, og "kulning" (ko-lokkeråb) spillende og syngende sendte beskeder til hinanden, lokkede sine hjorder af kør, geder og får på rette vej eller hjem til malkning. 

 

Sangen var stærk og klar af kvinderøst og kunne høres flere kilometer væk. Langt bedre en et råb. Var et dyr sprunget væk, måtte man sende besked ned til de andre i byen om at lede, eller komme til undsætning hvis der var fare. Og man valgte den rette melodi og ja, signalet ville blive forstået, og svar eller hjælp ville komme. For der var signaler for stort set alt.

 

Hver sommer, langt fra landsbyen, i dybe fjeldskove og ødemarker boede kvinderne på sætre og fæboder i hele norden, og sørgede for at fede dyrene op. De lavede smør og myseost. De spillede på fløjter af pilegrene og ben. Der var liv og klingende bjælder i skoven. Ved enhver given lejlighed og når karlene kom forbi, spillede den dygtigste af dem op til dans på sit enkle instrument. Ja man havde jo bare sit kohorn. Enkelt at se på måske, men desto sværere at spille på! Men de var rappe på fingrene var de, og man brugte hvad man havde.

 

Det hører til sjældenhederne at få lov til at opleve historiens vingesus gennem denne musik. Og når man hører musikken og disse klange i naturen, kan billederne nogle gange komme til en på magisk vis, og pludselig står man der - på sæteren, i fjeldskoven, i et urnordisk univers, føler sine rødder sitre og den indre viking vågne i en.

 

Kom i stemning og oplev en anderledes koncert i naturen med sangerinden Helle Thun, specialist i nordisk sætermusik, og lad dig føre ud over de store vidder. Der synges ud og spilles op med originale instrumenter, horn, bjælder, ”kulning” og lokkeråb. En musikalsk rejse ud over det sædvanlige."

 

www.hellethun.dk


Generelt om Ild i Natten

Hvert år markerer Hvolris Jernalderlandsby overgangen fra sommer til efterår med et bombardement for alle sanser på denne stemningsfulde august aften med ild, sang og musik. Ild i Natten ligger altid på den fredag, så vidt muligt, der er tættest på august-fuldmånen.  

Tid: 20-22.

Pris: 60 kr.

Kvinde underholder til Ild i natten v. bål

Vi fejrer overgangen fra lysere til mørkerer tider.